Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Omschakeling naar winteruur op 29 oktober 2023

By 27 september 2023No Comments

Op zondag 29 oktober 2023 wordt de klok van 3 uur teruggezet naar 2 uur.  De klok wordt dus 1 uur teruggedraaid. Deze omschakeling heeft gevolgen voor uw werknemers die gedurende deze nacht in de nachtdienst werken en een uur meer zullen presteren.

CAO nr. 30 bepaalt hoe de bezoldiging van deze werknemers moet berekend moet worden.

 Wat bepaalt CAO nr. 30?

Voor werknemers die in ploegen werken:

Bij voorkeur werkt de ploeg die tijdens de overgang naar het zomeruur werkte, eveneens tijdens de overgang naar het winteruur. In dat geval wordt voor beide nachten het loon voor 8 uren betaald.

De werknemer die bij de omschakeling naar het zomeruur ook in de nachtploeg werkte, ontving hiervoor het loon voor 8 uren, ook al presteerde hij er maar 7. Bij de omschakeling naar het winteruur zal de werkgever aan deze werknemer ook het loon voor 8 arbeidsuren betalen, hoewel de werknemer er dan 9 uren voor moet werken.

Wanneer het niet mogelijk is dezelfde ploeg tijdens beide nachten te laten werken, moet het loon als volgt berekend worden:

  • de werknemers die door de overgang naar het zomeruur slechts 7 uur werken, ontvangen toch een loon berekend op basis van 8 uur arbeid;
  • de werknemers die door de overgang naar het winteruur 9 uur presteren, ontvangen een loon berekend op basis van 9 uur arbeid.

Voor de werknemers die niet in ploegen werken:

Zij ontvangen loon voor de prestaties die werkelijk worden verricht. Werkt uw werknemer tijdens de nacht van 28 op 29 oktober bijvoorbeeld van 22 uur tot 6 uur, dan presteert hij 9 uren en ontvangt hij dus ook het loon voor deze 9 uren.

Alles op een rijtje gezet in onderstaand overzicht

Ploegenarbeid

gewerkt tijdens zomeruur én winteruurenkel gewerkt tijdens zomeruurenkel gewerkt tijdens winteruur
in beide nachten loon voor 8 urenloon voor 8 urenloon voor 9 uren

 

Geen ploegenarbeid

zomeruurwinteruur
loon voor 7 urenloon voor 9 uren

 

Bron: NAR-CAO nr. 30 van 28/3/77 betreffende de problemen die inzake beloning van sommige werknemers rijzen bij de overschakeling naar het zomeruur evenals naar het winteruur.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.