Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Tijdelijke verhoging inruilwaarde Vlaamse dienstencheques – update

By 14 december 2023januari 10th, 2024No Comments

De Vlaamse regering heeft op 10/11/2023 een voorstel van besluit goedgekeurd dat de inruilwaarde van de dienstencheque (die uitgegeven zijn in het Vlaams Gewest) verhoogt met 3,20 euro per dienstencheque voor de dienstenchequeprestaties die geleverd worden in de periode 1 oktober tot en met 30 november 2023 door een door het Vlaams Gewest erkende dienstencheque-onderneming binnen het Vlaams Gewest.

De bedoeling is de dienstenchequesector een financiële injectie te geven en de bedrijven rendabel te houden, wat door de coronacrisis en de inflatie de afgelopen jaren steeds moeilijker werd en leidde tot noodgedwongen fusies op grote schaal. Men wil op korte termijn de sector financiële zuurstof te geven in afwachting van een grondige hervorming van de financiering van het dienstenchequesysteem.

Uit onderzoek van de werkgeversfederaties die de dienstenchequesector vertegenwoordigen en een studie van Graydon Creditsafe blijkt immers dat de rentabiliteit van de dienstencheque ondernemingen gehalveerd is in 5 jaar tijd en de helft van deze bedrijven in 2022 een negatief bedrijfsresultaat hebben opgetekend.

Aan deze tijdelijk verhoogde tegemoetkoming wordt wel de voorwaarde gekoppeld dat minstens 20% en maximaal 25% van deze verhoogde tegemoetkoming van 3,20 euro moet besteed worden aan de verhoging van de koopkracht van de dienstenchequewerknemers die in het Vlaams Gewest tewerkgesteld zijn. De uitbetaling van dit voordeel moet gebeuren uiterlijk op 31 december 2023.

Onder koopkracht wordt het volgende verstaan: “een in geld uitdrukbaar voordeel dat de dienstenchequewerknemer kan besteden aan producten en/of diensten” (vb. ecocheques, koopkrachtpremie in de vorm van consumptiecheques,…..)

Opgelet: voor de toekenning van bepaalde voordelen moet er desgevallend een ondernemingscao of individuele overeenkomst gesloten worden!

Om recht te hebben op deze verhoogde tegemoetkoming van 3,20 euro moeten deze dienstencheques bovendien uiterlijk op 31 maart 2024 aan het uitgiftebedrijf worden aangeboden voor terugbetaling.

 

Bron: Besluit van 01/12/2023 van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 8 van het koninklijk besluit van 12 december 2001 betreffende de dienstencheques, BS 12/12/2023.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.