Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Aanpassing max. vrijgesteld bedrag fietsvergoeding vanaf 01/01/2024 – update

By 30 januari 2024januari 31st, 2024No Comments

In het kader van het begrotingsakkoord heeft de federale regering beslist om vanaf 1 januari 2024 het maximum sociaal en fiscaal vrijgesteld bedrag van de fietsvergoeding* te verhogen tot 0,35 euro per kilometer. Voor 2023 bedroeg het maximum vrijgesteld bedrag van de fietsvergoeding 0,27 euro per effectief gefietste kilometer.

*In dit kader wordt de definitie van “fiets” ruim toegepast waardoor elk rijwiel, elektrisch aangedreven gemotoriseerd rijwiel of elektrisch aangedreven speed pedelec hieronder valt.

Opgelet: Om misbruiken te voorkomen, zal de fietsvergoeding in de toekomst wel enkel nog maar vrijgesteld zijn voor zij die in hun belastingaangifte kiezen voor de forfaitaire aftrek van hun beroepskosten. Indien met kiest voor werkelijke kosten, zal de fietsvergoeding belastbaar zijn samen met de andere beroepsinkomsten.

Tegelijk werd een jaarlijks plafond voor de (para)fiscale vrijstelling van de fietsvergoeding ingevoerd van 2.500 euro per jaar. Dit jaarlijkse plafondbedrag van 2.500 euro  komt overeen met een afstand van 7.142 km per jaar, gerekend met een fietsvergoeding van 0,35 euro per km voor een gemiddeld woon-werktraject van 17 km (enkel), rekening houdende met 210 dagen woon-werkverkeer. Het bedrag dat het plafond zou overschrijden, zal worden onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing.

In het kader van het fiscaal mobiliteitsakkoord rond de referentie-uitstoot voor het voordeel alle aard van bedrijfswagens op fossiele brandstoffen werd overeengekomen om dit jaarlijks plafond op te trekken naar 3.500 euro per jaar. Dat komt overeen met een afstand van 10.000 km per jaar, gerekend met een fietsvergoeding van 0,35 euro per km voor een gemiddeld woon-werktraject van 23.8 km (enkel), rekening houdende met 210 dagen woon-werkverkeer. Het bedrag dat het plafond zou overschrijden, zal worden onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing.

Deze wijziging heeft voorlopig geen impact op de veralgemeende fietsvergoeding van CAO nr. 164 (suppletieve werking). Het bedrag van 0,27 euro / km zal in januari 2024 wel geïndexeerd worden. Bijgevolg zal het bedrag vanaf 01/01/2024 verhoogd worden naar 0,28 euro/ km hetgeen lager is dan het maximum vrijgesteld bedrag van 0,35 euro/km. Het is echter mogelijk dat de sociale partners op termijn het bedrag opnieuw verhogen naar het maximum vrijgesteld bedrag.

De impact van deze wijziging is verschillend afhankelijk van de sectorale cao die desgevallend van toepassing is.

  • sectorale cao die een eigen bedrag voorziet;
  • sectorale cao die het maximum vrijgesteld bedrag volgt;
  • er is geen sectorale cao : suppletieve regeling van CAO nr. 164.

 

Bron: https://vanpeteghem.belgium.be/nl/ministers-van-peteghem-en-vandenbroucke-verhogen-de-fiscale-en-sociale-vrijstelling-fietsvergoeding. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.