Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Afschaffing klein verlet voor het bijwonen van de familieraad

By 29 juni 2023No Comments

Het KB van 28/08/1963 voorzag het recht op klein verlet voor het bijwonen van een bijeenkomst van de familieraad, bijeengeroepen door de vrederechter. De duur van het klein verlet was beperkt tot de nodige tijd, met een maximum van één dag.

De familieraad was een orgaan van voogdij dat ertoe strekte de bloed- en aanverwanten een rol te laten spelen in het voogdijstelsel en dat in welbepaalde gevallen diende te worden bijeengeroepen door de vrederechter om beslissingen te nemen m.b.t. de voogdij (bv. benoeming voogd, opvolgen van zijn beheer, …).

De familieraad werd reeds in 2001 afschaft zodat deze bepaling zonde voorwerp geworden was en aanleiding kon geven tot verwarring. Er is immers geen recht op klein verlet voor werknemers die door de vrederechter worden opgeroepen om gehoord te worden in voogdijzaken.

Bijgevolg werd beslist om de verwijzing naar het bijwonen van een bijeenkomst van de familieraad te schrappen vanaf 25/05/2023.

 

Bron: KB van 01/05/2023 tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 augustus 1963 betreffende het behoud van het normaal loon van werknemers voor afwezigheidsdagen ter gelegenheid van familiegebeurtenissen of voor de vervulling van staatsburgerlijke verplichtingen of van burgerlijke opdrachten, BS 15 mei 2023.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.