Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Begrotingscontrole 2023-2024 : een overzicht

By 28 april 2023No Comments

Begin april is door de federale overheid een akkoord bereikt over de begroting. Onderdeel van dit akkoord zijn ook een aantal maatregelen die meeruitgaven willen compenseren met besparingen.

Het betreft algemene krijtlijnen, die nog in wetgevende teksten moeten omgezet worden.

  • Verlaging uitkering tijdelijke werkloosheid

De overheid zal vanaf 01/01/2024 de uitkeringen in het kader van tijdelijke werkloosheid verlagen van 65 % naar 60%.

Bijkomend zal de overheid ook invoeren dat de werkgever een compensatie moet betalen voor het loonverlies van de werknemers met een laag inkomen die op tijdelijke werkloosheid geplaatst worden (cf. aanvullende vergoeding tijdelijke werkloosheid bedienden). De tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht valt evenwel niet onder het toepassingsgebied.

  • Beperkte stijging sociale uitkeringen

De toekomstige stijging van de sociale uitkeringen zal beperkt worden.

De verhogingen van de pensioenplafonds op 01/01/2024 zullen tevens niet doorgevoerd worden.

De federale overheid sleutelt vervolgens ook aan de doelgroepvermindering ‘eerste aanwervingen’. Enerzijds zal het bedrag van de korting voor de eerste aanwerving vanaf 1/1/2024 verminderd worden (deze bedraagt nu 4.000 € en is onbeperkt in tijd). Anderzijds zullen de kortingen vanaf de 4e aanwerving verdwijnen.

  • Afschaffen van het ziektepensioen voor ambtenaren

 

Bron: diverse persberichten 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.