Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Bouwsector: opleiding basisveiligheid- verduidelijkingen

By 31 oktober 2023No Comments

Sinds april 2023 is het volgen van een basisveiligheidsopleiding in de bouwsector verplicht voor iedereen die werkzaamheden verricht op tijdelijke of mobiele werkplaatsen.

Elke aannemer is ertoe gehouden aan zijn werknemers een basisveiligheidsopleiding met betrekking tot tijdelijke of mobiele bouwplaatsen te verstrekken om op een tijdelijke of mobiele bouwplaats werkzaamheden uit te voeren met betrekking tot het realiseren van het bouwwerk. Deze opleiding heeft een totale duur van tenminste acht uur.

Echter waren er wat onduidelijkheden omtrent het toepassingsgebied. Embuild heeft hierop getracht een antwoord te formuleren.

 • De verschillende soorten stagiairs, de leerlingen duaal leren, IBO’s : al deze personen verrichten werkzaamheden op de tijdelijke en mobiele werkplaatsen zodat zij ook vallen onder de opleidingsplicht.
 • Leerlingen uit het technisch en beroepsonderwijs die op kijkstage komen: principieel verrichten zij geen werkzaamheden uit, het betreft enkel een kijkstage. Het is echter aangewezen dat deze leerlingen toch de opleiding volgen aangezien er een dubbel risico op hun rust, m.n. hun leeftijd en het weinig of geen werfervaring.
 • Chauffeurs die bouwmaterialen op de werven leveren: veelal hangt af van de feitelijke situatie en de lading.
  Meestal is er interactie met andere aanwezigen op de tijdelijke mobiele werkplaats en is er ook het risico dat vaak met de levering van bouwmaterialen gepaard gaat (gebruik van kraantje op de camion, transpaletten, kettingen en hijsbanden…; het belang van het veilig aanslaan van zware lasten,…) , zodoende dat de chauffeurs meestal wel onder het toepassingsgebied van de verplichte basisopleiding vallen.

  Embuild geeft hier als voorbeeld met een telescopische kraan predallen of welfsels op hun plaats leggen.

  Wanneer de chauffeur echter gewoon een lading zand of keien komt leveren, geldt de opleidingsplicht dan weer niet.

 • Chauffeurs betonmixers, bedienaars betonpompen, zware kippers of opleggers die asfalt aanvoeren bij wegenwerken : opleidingsplicht
 • Arbeiders werkzaam in het depot, magazijn of betoncentrale (uitgezonderd wanneer de betoncentrale op de werf zelf geïnstalleerd wordt) : zij verrichten geen werkzaamheden op de tijdelijke mobiele werkplaats en hebben dus geen opleidingsplicht.

Bron : Bericht Embuild

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.