De drie overheidsvakbonden hebben twee 48-uren treinstakingen aangekondigd op dinsdag 7 november 2023 (22u) tot en met donderdag 9 november 2023 (22u) en dinsdag 5 december 2023 (22u) tot en met donderdag 7 december 2023 (22u).
De treinstaking werd ruim op voorhand aangekondigd in de media zodat er geen sprake zijn van een onvoorzienbare gebeurtenis. De afwezigheid of vertraging is in dit geval niet onverwacht en de werknemer heeft de mogelijkheid om de nodige maatregelen te nemen om tijdig op het werk te geraken. Als men toch niet (tijdig) op het werk geraakt, heeft men geen recht op gewaarborgd loon, behalve indien de werknemer toch kan aantonen dat er zich een onverwachte en onvoorzienbare gebeurtenis heeft voorgedaan en de werknemer ‘redelijke inspanningen’ heeft geleverd. Werknemers die normaal met de trein naar het werk komen, hebben dus voldoende de tijd om een andere oplossing te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan carpooling, privévervoer, thuiswerken, …
Het is daarnaast ook mogelijk dat de werknemer en werkgever in onderling overleg beslissen om vakantie of inhaalrust op te nemen op deze dag.
Wat met uitzendkrachten in geval van staking?
In het kader van uitzendarbeid dient men rekening te houden met het verbod om uitzendkrachten te werk te stellen of aan het werk te houden tijdens een staking.
Artikel 19 van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 108 van 16 juli 2013 luidt als volgt:
“Een uitzendbureau mag geen uitzendkrachten bij een gebruiker tewerkstellen of aan het werk houden in geval van staking of van lock-out.”
Deze bepaling omvat zowel het verbod inzake de terbeschikkingstelling van uitzendkrachten bij de klant in het kader van een nieuwe opdracht als het verbod inzake het aan het werk houden van de uitzendkrachten bij de klant, en dit ongeacht de context (qua motief, duur, …).