Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Decreet inzake bescherming voor huishoudhulpen en dienstencheque-gebruikers

By 30 augustus 2023No Comments

De Vlaamse Decreetgever heeft het decreet klaar dat voor meer transparantie in de aangerekende kosten aan de dienstenchequegebruiker moet zorgen, en anderzijds de bescherming van de goede arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen beoogt.

Transparantie bij aanrekening van kosten: verplicht schriftelijke overeenkomst

Indien een erkende dienstencheque-onderneming naast de dienstencheque per gepresteerd uur bijkomende kosten wenst aan te rekenen, zal dit voortaan enkel mogelijk zijn wanneer er een schriftelijke overeenkomst met de dienstenchequegebruiker voorhanden is.

In deze schriftelijke overeenkomst moeten verplicht volgende elementen staan:

  • De vermelding van de bijkomende kosten;
  • De periodiciteit waarbinnen deze bijkomende kosten aangerekend zullen worden;
  • Het bedrag en de berekeningswijze

Er wordt een overgangsperiode voorzien van 6 maanden waarin de ondernemingen zich in regel kunnen stellen, en dit om de ondernemingen met een groot klantenbestand voldoende tijd te geven om administratief alles af te handelen.

Veilige werkomstandigheden huishoudhulpen

Wanneer een huishoudhulp voor de eerste keer bij een gebruiker prestaties zal leveren, zal de erkende onderneming de gebruiker moeten informeren en sensibiliseren over de veilige en goede werkomstandigheden voor huishoudhulpen. De onderneming moet de gebruiker op voldoende wijze informeren zodat blootstelling aan bepaalde risico’s en onveilige situaties beperkt wordt.

De voorwaarden en modaliteiten moeten nog verder vastgelegd worden door de Vlaamse Regering in een uitvoeringsbesluit.

Inwerkingtreding

Thans is het decreet nog niet gepubliceerd. Bij publicatie in het Belgisch Staatsblad zal het decreet in werking treden op de eerste dag van de maand die volgt op de maand van de bekendmaking. Aan de verplichting tot het opstellen van de schriftelijke overeenkomst dient pas zes maanden na de publicatie voldaan te zijn.

Bron : Persbericht Jo Brouns van 12 juli 2023

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.