Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Hernieuwing elektronisch verblijfsdocument A – tijdelijk beschermden (Oekraïners)

By 26 december 2023No Comments

In ons artikel “Tewerkstelling Oekraïners i.h.k.v. de tijdelijke bescherming als ontheemde – update” werd uiteengezet dat Oekraïense onderdanen in bepaalde gevallen in het kader van het statuut ’tijdelijk beschermde’ een elektronisch verblijfsdocument A (beperkt verblijf) kunnen ontvangen met de melding ‘onbeperkte toegang tot de arbeidsmarkt’. Op basis hiervan kunnen zij zonder arbeidskaart/ gecombineerde vergunning werken in België tijdens de geldigheidsduur van deze documenten.

De aan deze personen afgeleverde elektronische verblijfsdocumenten A kaart zijn geldig tot 4 maart 2024!

De hernieuwing ervan is mogelijk als het statuut tijdelijke bescherming wordt verlengd. De Raad van de Europese Unie heeft ondertussen de verlenging tot 4 maart 2025 bevestigd.

Opgelet: dit betekent NIET dat er een automatische verlenging is van het elektronische verblijfsdocument A. De tijdelijk beschermde moet zelf naar de gemeente gaan om een hernieuwing aan te vragen. 

Tijdelijk beschermden met een elektronisch verblijfsdocument A (geldig tot 4 maart 2024) kunnen zich vanaf 4 januari 2024 bij de gemeente aanbieden om de vernieuwing ervan te vragen. Deze nieuwe A kaart zal geldig zijn tot en met 4 maart 2025. Indien de nieuwe A kaart niet voor 4 maart 2024 kan worden afgeleverd, wordt een bijlage 15 opgemaakt.

Personen die na na 4 januari 2024 een attest tijdelijke bescherming ontvangen, zullen direct een elektronisch verblijfsdocument A ontvangen die geldig is tot en met 4 maart 2025.

Personen die uit de registers werden afgevoerd wegens verlies van verblijfsrecht, moet zich (opnieuw) aanbieden in het registratiecentrum (Eurostation, Victor Hortaplein 40, 1060 Brussel).

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.