Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Loonbeslag DAVO – nieuwe bedragen leefloon vanaf 01/07/2023

By 29 juni 2023No Comments

DAVO

DAVO is een federale overheidsdienst waarop men als onderhoudsgerechtigde een beroep op kan doen indien de onderhoudsplichtige het onderhoudsgeld niet betaalt. DAVO zal dan het maandelijkse onderhoudsgeld en de achterstallen bij de onderhoudsplichtige opeisen en eventuele voorschotten op het maandelijks onderhoudsgeld betalen aan de onderhoudsgerechtigde.

Inning en invordering onderhoudsgeld

DAVO beschikt voor de inning en invordering van de onderhoudsgelden over dezelfde rechten, vorderingen en waarborgen die aan de onderhoudsgerechtigde zijn toegekend. Concreet betekent dit dat DAVO beslag kan leggen op het volledig nettoloon van de onderhoudsplichtige. Echter DAVO kan het beslag ook beperken tot het deel van het nettoloon boven het leefloon (minimex). Gelet op de verhoging van de bedragen van het leefloon omwille van de overschrijding van de spilindex zal het niet voor beslag vatbaar gedeelte van het loon in dat geval dus ook verhogen.

Leefloon (bedragen per 01/07/2023)

CategorieMaandbedrag
Samenwonende met één/meerdere personen 825,61 euro
Alleenstaande 1.238,41 euro
Samenwonende met een gezin ten laste 1.673,65 euro

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.