Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Mobiliteitsbudget in 2024

By 28 december 2023No Comments

Vanaf 1 januari 2024 wijzigen er een aantal elementen mbt de praktische aspecten rond de invoering van een mobiliteitsbudget. Daarnaast indexeren ook de minimum- en maximumdrempel.

Indexering drempels

Vanaf 1 januari 2022 is er een minimum en maximum van toepassing wat de omvang van het mobiliteitsbudget betreft. Deze bedragen worden geïndexeerd op 1/1/2024.

  • Minimum op jaarbasis: 3.055 €
  • Maximaal één vijfde van het totale bruto jaarloon van de betrokken werknemer met een absoluut maximum van 16.293 €.

Praktische wijzigingen

Vanaf 1/1/2024 moet het volledige mobiliteitsbudget ter beschikking gesteld worden aan de werknemer op een virtuele mobiliteitsrekening.

Verder moeten vanaf diezelfde datum specifieke berekeningsregels toegepast worden voor bestedingen in pijler 1 en het mobiliteitsbudget zelf. Er kan een berekening toegepast worden op basis van de werkelijke kosten ofwel op basis van een forfaitaire kost.

Indien er gekozen worden, moet wel consistent eenzelfde methode worden toegepast, dus voor alle werknemers binnen het bedrijf en de gemaakte keuze geldt voor een periode van drie jaar. Pas nadien kan de werkgever kiezen voor de toepassing van de andere methode. Reeds gesloten overeenkomsten blijven onverminderd gelden.

Hier vind je meer uitgebreidere informatie terug over de wijzigingen.

Wijzigingen op komst

Ten slotte ligt ook nog een wetsontwerp op tafel dat nog een aantal punten in het kader van het mobiliteitsbudget wijzigt. Zo zal het ook opengezet worden voor lokale mandatarissen (burgemeesters, schepenen, etc.). De mogelijkheden van pijler 2 worden uitgebreid naar de Europese Economische Ruimte (EER), dus buiten openbaar vervoer zal het gebruik van taxi’s, huurwagens, enz. ook mogelijk zijn. Verder zullen de beheerskosten van het mobiliteitsbudget verplaatst worden naar pijler 2 (voorzien 1), zodat deze volledig vrijgesteld zijn.

Het ontwerp legt de inwerkingtreding vast op 1/1/2024.

Bron : Wetsontwerp houdende diverse fiscale bepalingen, Parl. St. 2023-2024. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.