Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Modaliteiten voor de berekening van het mobiliteitsbudget op komst?

By 31 juli 2023No Comments

De ministerraad heeft op 20/07/2023 een  ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd dat een aantal praktische aspecten van de invoering van een mobiliteitsbudget regelt. Het ontwerp werd ter advies overgemaakt aan de Raad van State. 

De wet 25/11/2021 m.b.t. de fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit heeft het systeem van het mobiliteitsbudget op verschillende punten gewijzigd om het eenvoudiger en aantrekkelijker te maken. Zo moet het volledige mobiliteitsbudget ter beschikking worden gesteld van de werknemer op een mobiliteitsrekening (niet enkel het mobiliteitsbudget na aftrek van de kosten voor een bedrijfswagen (= pijler 1)).

Het desbetreffende ontwerp van koninklijk besluit voorziet de formules volgens dewelke het bedrag van de bestedingen in pijler 1 en het bedrag van het mobiliteitsbudget zelf moeten worden berekend op basis van werkelijke kosten, of kunnen worden berekend op basis van forfaitaire waarden. Op deze manier wordt getracht om de administratie voor gebruikers van het mobiliteitsbudget aanzienlijk te vereenvoudigen.

 

Bovenstaande bespreking is gebaseerd op ontwerpteksten en onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad. 

 

Bron: Ministerraad 20/07/2023 “Modaliteiten voor de berekening van het mobiliteitsbudget”. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.