Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Nationale protestacties landbouwers – hinder verkeer en impact werknemer

By 31 januari 2024No Comments

Deze week zijn reeds in meerdere delen van het land protestacties van de landbouwers geweest tegen de nieuwe Europese milieunormen en het stikstofakkoord in België. Dit zorgt voor hinder op de weg.

Wat indien de werknemer hierdoor niet of niet tijdig op het werk geraakt?

Gewaarborgd dagloon

Een werknemer kan aanspraak maken op zijn volledige dagloon indien hij zijn werk niet kan aanvatten terwijl hij zich normaal naar de plaats van het werk heeft begeven, of wanneer hij de arbeid waarmee hij bezig was niet kon voortzetten om redenen onafhankelijk van zijn wil (art. 27, 2° arbeidsovereenkomstenwet).

De oorzaak van de vertraging of van het niet bereiken van de arbeidsplaats moet zich voordoen op het normale woon-werktraject en onafhankelijk zijn van de wil van de werknemer.

Als het op voorhand niet geheel duidelijk is waar de wegblokkades zich bevinden, kan voor de eerste dag in de meeste gevallen recht zijn op gewaarborgd dagloon.

Tijdelijke werkloosheid

Werknemers die niet kunnen werken omwille van een staking, betoging of andere vakbondsacties kunnen in bepaalde gevallen als tijdelijk werkloze beschouwd worden voor de werkloosheidsreglementering.

Het Beheercomité van de RVA zal beslissen over de toelaatbaarheid van de toekenning van werkloosheidsuitkeringen ingevolge een staking, betoging of andere vakbondsactie. Er zal daarbij geval per geval bekeken worden of er werkloosheidsuitkeringen toegekend worden. Bovendien kan een werknemer enkel tijdelijke werkloos gesteld worden voor een volledige arbeidsdag.

Ook wanneer de werknemer op het werk geraakt, maar het werk niet kan uitvoeren bijvoorbeeld omdat grondstoffen niet geleverd geraken door de blokkades, kan er eventueel een beroep gedaan worden op tijdelijke werkloosheid voor zover het werk niet werd aangevat. Ook hier zal het Beheercomité van de RVA haar goedkeuring moeten geven.

Chauffeurs werkzaam in de transportsector kunnen enkel een beroep doen op tijdelijke werkloosheid voorzover :

  • zij hun werkzaamheden nog niet aangevat zijn. De werkgever zal hiervoor een verklaring moeten afleggen.
  • wanneer de chauffeur nog in het buitenland is, hij nog niet naar huis vertrokken is en geen recht heeft op loon of een beschikbaarheidsvergoeding (de verblijfsvergoeding wordt niet beschouwd als loon). De werkgever zal hiervoor ook een verklaring moeten afleggen.

Wanneer de chauffeurs effectief het werkzaamheden aangevat hebben en dus goederen aan het vervoeren zijn terwijl ze op een blokkade stuiten, hebben ze recht op gewaarborgd dagloon ten laste van de werkgever.

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.