Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Nieuwe treinkaartprijzen NMBS vanaf 01/02/2023

By 30 januari 2023No Comments

Jaarlijks worden de treinkaartprijzen van de NMBS in februari aangepast. Vanaf 01.02.2023 stijgen de prijzen met 9,73 %.

Deze verhoging van de treinkaartprijzen kan mogelijks een impact hebben op de woon-werkvergoeding die u als werkgever moet betalen aan uw werknemers.

CAO nr. 19/9 – NAR

CAO 19/9 voorziet forfaitaire bedragen voor de werkgeverstussenkomst in de prijs van het openbaar vervoer (minimumverplichting). Deze suppletieve CAO voorziet in een regeling voor de tussenkomst van de werkgever in het openbaar vervoer van de werknemers indien er op sectorniveau geen evenwaardige regeling voorzien is.

Deze bedragen zijn forfaitair vastgelegd op gemiddeld 70% van de treinkaartprijzen in 2019. Deze bedragen blijven dus ongewijzigd voor de tussenkomst van de werkgever. De werknemers  zullen een hogere, persoonlijke bijdrage moeten betalen.

Sectorale regeling

Op sectoraal niveau kan er een regeling m.b.t. woon-werkvergoeding vastgelegd zijn die gekoppeld is aan de treinkaartprijzen. Indien dit het geval is, zal de werkgeverstussenkomst in het woon-werkverkeer ook automatisch verhogen vanaf 01.02.2023.

Daarnaast kan de sectorale regeling ook verwijzen naar CAO nr. 19/9 (ongewijzigd) of voorzien in eigen forfaitaire bedragen.

 

Bron: IPA 2019-2020; CAO nr. 19/9 van 23 april 2019 betreffende de financiële bijdrage van de werkgevers in de prijs van het gemeenschappelijk openbaar vervoer van de werknemers. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.