Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Uitzendkrachten en sociale verkiezingen

By 30 oktober 2017maart 25th, 2019No Comments

Op 13 juli 2017 werd er een wetsvoorstel ingediend ter wijziging van de wet van 4 december 2007 betreffende de sociale verkiezingen.

De bedoeling van het wetsvoorstel is om gebruikers de mogelijkheid te geven om uitzendkrachten, die langer dan 3 maanden bij hen aan het werk zijn, stemrecht te geven bij de sociale verkiezingen in de onderneming. Op die manier worden deze uitzendkrachten als volwaardige werknemers beschouwd en krijgen ze medebeslissingsrecht over de arbeidsvoorwaarden die ook op hen van toepassing zijn.

Dit in navolging van onze buurlanden (Nederland, Frankrijk en Duitsland) waar er reeds een regeling bestaat waardoor uitzendkrachten stemrecht hebben bij de gebruiker.

Sociale verkiezingen

Om de 4 jaar worden er sociale verkiezingen georganiseerd met als doel de ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming op het werk op te richten die het overleg tussen werknemers en werkgevers in de ondernemingen in goede banen moeten leiden.

Indien een onderneming gemiddeld ten minste 50 werknemers telt in 2019, moet deze in 2020 sociale verkiezingen organiseren om de personeelsvertegenwoordigers in het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) aan te duiden.

Indien een onderneming gemiddeld ten minste 100 werknemers telt in 2019 moet deze bovendien sociale verkiezingen organiseren om de personeelsvertegenwoordigers voor de ondernemingsraad (OR) aan te duiden.

Drempel sociale verkiezingen

Zoals hierboven al werd aangegeven moet niet elke onderneming sociale verkiezingen organiseren. Of een onderneming sociale verkiezingen moet organiseren, hangt af van het aantal werknemers in de onderneming.

Voor de berekening van het aantal werknemers in de onderneming moeten 2 tellingen uitgevoerd worden:

    • Telling van het aantal vaste werknemers
    • Telling van het aantal uitzendkrachten

De resultaten van beide tellingen worden bij mekaar gevoegd.

Het wetsvoorstel heeft geen invloed op het feit dat uitzendkrachten meegeteld worden om de gemiddelde personeelsbezetting te berekenen.

Stemrecht uitzendkrachten

Hoewel uitzendkrachten meetellen voor de gemiddelde personeelsbezetting, hebben ze in de onderneming waar ze als gebruiker tewerkgesteld worden momenteel geen recht op deelname aan de sociale verkiezingen.

Het wetsvoorstel wil gebruikers nu de keuze geven om uitzendkrachten die langer dan drie maanden bij hen aan het werk zijn stemrecht te geven bij de sociale verkiezingen. Concreet betekent dit dat de ondernemingsraad, het comité voor preventie en bescherming op het werk ervoor kunnen kiezen om uitzendkrachten op te nemen op de kiezerslijst. Er is bijgevolg geen sprake van een verplichting die door de wet wordt opgelegd.  .

Indien een uitzendkracht wordt ingeschreven op de kiezerslijst bij de gebruiker, dan geldt er een decumulregeling. De uitzendkracht zal dan niet kunnen deelnemen aan de sociale verkiezingen bij het uitzendkantoor.

 

Opgelet: bovenstaande bespreking is gebaseerd op een wetsvoorstel. De inhoud van deze regeling kan dus nog wijzigen en is onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

 

Bron: Wetsvoorstel van 13 juli 2017 tot wijziging van de wet van 4 december 2007 betreffende de sociale verkiezingen, 2619/001. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.