Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Vanaf 2028 een hogere Wijninckxbijdrage voor hoge aanvullende pensioenen

By 31 mei 2024No Comments

Ter herinnering

Sinds het 4e kwartaal van 2012 zijn werkgevers om een bijzondere socialezekerheidsbijdrage verschuldigd op de bijdragen die door de werkgever in de tweede pensioenpijler worden betaald (aanvullende pensioenen) boven een bepaald grensbedrag. Deze bijdrage komt boven op de gewone patronale bijdrage van 8,86%, die berekend wordt op alle werkgeversstortingen voor de opbouw van een aanvullend pensioen

Deze bijzonder socialezekerheidsbijdrage, de zogenaamde wijninckxbijdrage bedraagt sinds 2018 3% (voorheen 1,5%). De bijdrage is elk jaar in het vierde kwartaal verschuldigd.

Concreet is deze bijdrage verschuldigd wanneer de som van het wettelijk pensioen en de aanvullende pensioenen van een werknemer een bepaalde pensioendoelstelling (=het maximum wettelijk pensioen van de openbare sector, vermenigvuldigd met de loopbaanbreuk) overschrijdt.

Verhoging naar 6%

Vanaf 1 januari 2028 zal de bijdrage verhoogd worden van 3% naar 6%.

Enkel Sigedis kan deze bijdrage berekenen aangezien enkel zij beschikken over de noodzakelijke gegevens. Werkgevers die gehouden zijn tot de betaling van de wijninckxbijdrage ontvangen een uitnodiging tot betaling.

 

Bron: Wet 25 april 2024 houdende hervorming van de pensioenen, BS 16 mei 2024

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.