De Vlaamse regering voorziet via een ontwerpdecreet een aanpassing om ervoor te zorgen dat dienstenchequewerknemers, gedurende de uitoefening van activiteiten van thuishulp of huishoudelijke aard, begeleiding kunnen aanbieden op de werkvloer. Met deze decreetswijziging wordt er gezorgd voor een vereenvoudiging voor de coaching-trajecten die nu reeds worden aangeboden door de sector zelf. De coaching kan door deze wijziging immers gebeuren door een dienstenchequewerknemer, waar deze coaching in het verleden enkel kon gebeuren onder een bediendecontract.
Deze begeleiding kan gericht zijn op werkzoekenden, in het kader van VDAB-stages, maar ook op nieuwe dienstenchequewerknemers in het kader van een opleiding op de werkvloer.
Het begeleiden van een werkzoekende of een werknemer moet wel steeds op de werkvloer plaatsvinden én onlosmakelijk verbonden zijn met activiteiten die betrekking hebben op thuishulp van huishoudelijke aard. Begeleiding van een werkzoekende of werknemer mag dus geen activiteit op zichzelf zijn wanneer deze uitgevoerd wordt in het kader van een arbeidsovereenkomst dienstencheques, noch kan begeleiding als aparte activiteit betaald worden met een dienstencheque, of mag deze vanuit een andere locatie of op afstand plaatsvinden.
In de toelichting met betrekking tot het wijzigingsdecreet worden volgende voorbeelden gegeven:
Ingeval van de begeleiding van een werkzoekende, zal de coachende dienstenchequewerknemer zijn gebruikelijke taken uitvoeren, maar ook tegelijkertijd de werkzoekende uitleg geven en opleiden. Enkel de coachende dienstenchequewerknemer wordt in dit geval betaald met dienstencheques. De werkzoekende zelf zal in hoofdorde toekijken maar kan ook zelf wel reeds mee taken verrichten onder toezicht van de coachende dienstenchequewerknemer
Ingeval van de begeleiding van een dienstenchequewerknemer in opleiding, kunnen zowel de coachende dienstenchequewerknemer als de gecoachte dienstenchequewerknemer in opleiding, taken van huishoudelijke aard verrichten, en beide zullen hiervoor ook vergoed kunnen worden met dienstencheques. Een nieuwe dienstenchequewerknemer in opleiding is ook reeds gewoon in dienst met een arbeidsovereenkomst bij de dienstencheque-onderneming. Een andere piste hierbij is dat enkel de coachende dienstenchequewerknemer prestaties zal verrichten waartegen een dienstencheque tegenover staat en waarbij de onderneming dus slechts voor 1 werknemer dienstencheques zal aanrekenen. De werknemer in opleiding zal, conform zijn arbeidsovereenkomst, wel zijn loon ontvangen maar die kost zal opgevangen worden via andere (eigen) middelen. De concrete afspraken hierrond dienen te gebeuren in onderling overleg door de erkende dienstencheque-onderneming en de gebruiker.
Inwerkingtreding
De wijziging werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 12 oktober 2022.
Het decreet werd op 20/12/2022 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd en zal bijgevolg in werking treden op 30/12/2022.
Bron: Decreet van 14/10/2022 tot wijziging van artikel 2 van de wet van 20 juli 2001 tot bevordering van buurtdiensten en -banen, wat de omschrijving van het begrip ‘buurtwerken of -diensten’ betreft (1), BS 20 december 2022.