Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Zondagsarbeid: Hechtel-Eksel erkend als toeristisch centrum!

By 30 maart 2023No Comments

In principe is het verboden om werknemers op zondag te werk te stellen. Op dit verbod bestaan echter een aantal uitzonderingen zoals voor de kleinhandelszaken en kapperssalons in badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra.

39 zondagen in badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra

Sinds 10/11/2018 kunnen werknemers in kleinhandelszaken en kapperssalons in badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra op zondag tewerkgesteld worden voor max. 39 zondagen per werknemer per kalenderjaar.

Bij KB wordt vastgelegd wat verstaan moet worden onder “badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra”.

Hechtel-Eksel

Het volledig grondgebied van de stad Hechtel-Eksel werd erkend als toeristisch centrum. Concreet betekent dit dat winkeliers en kappers in Hechtel-Eksel nu ook op zondag personeel kunnen tewerkstellen. De tewerkstelling op zondag is voor elke individuele werknemer wel beperkt tot maximum 39 zondagen per kalenderjaar.

De werknemers hebben recht op hun normale loon voor de tewerkstelling op een zondag. Er moeten hiervoor in principe geen bijzondere vergoedingen worden toegekend tenzij dit voorzien is in een setorcao of ondernemingscao.

Indien er sprake is van overuren op zondag moet er uiteraard wel overloontoeslag en inhaalrust toegekend worden.

 

Bron: MB van 9 maart 2023 tot vaststelling van de plaatsen erkend als toeristisch centrum in uitvoering van het koninklijk besluit van 9 mei 2007 betreffende de tewerkstelling op zondag in kleinhandelszaken en kapperssalons gevestigd in badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra (1), BS 14 maart 2023.

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.