Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Contingent gelegenheidsarbeid land-en tuinbouw 2023?

By 28 februari 2023No Comments

Gelegenheidsarbeid land-en tuinbouw

Het systeem van gelegenheidsarbeid in de land- en tuinbouwsector is een voordelig regime voor de tewerkstelling van gelegenheidsarbeiders. De socialezekerheidsbijdragen die voor de gelegenheidsarbeiders verschuldigd zijn, worden immers niet berekend op basis van het werkelijke loon, maar op basis van een forfaitair dagloon, en dit gedurende een bepaald aantal arbeidsdagen.

Contingent 2023

Ten gevolge van de coronacrisis werd het contingent gelegenheidsarbeid in de land-en tuinbouw in 2020, 2021 en 2022 verhoogd (“Contingent gelegenheidsarbeid land-en tuinbouw 2022 – update“). Deze regeling liep af op 31/12/2022. 

Vanaf 01/01/2023 geldt bijgevolg opnieuwe het gewone contingent voor gelegenheidsarbeid in de land-en tuinbouw. Er zouden achter de schermen wel gesprekken plaatsvinden om ook voor 2023 het contingent aan te passen. Verwacht wordt dat hierover pas tegen april meer duidelijkheid zal bestaan. Voorlopig is er dus nog geen wettelijke basis voor een aangepast contingent voor 2023.

180-dagenregel

Er geldt nog steeds een versoepeling van de 180-dagenregel waardoor deze niet bekeken werd op niveau van de sector maar op ondernemingsniveau waarbij de term “onderneming” ook wettelijk is gedefinieerd

Wordt niet als gelegenheidsarbeider beschouwd, de werknemer die in de loop van de 180 voorafgaande dagen in dezelfde onderneming heeft gewerkt met toepassing van de wet in een andere hoedanigheid dan die van gelegenheidsarbeider.

Onder ‘dezelfde onderneming’ wordt verstaan: het geheel van juridische entiteiten die worden bestuurd door dezelfde bestuurders en/ of beheerders of die behoren tot dezelfde technische bedrijfseenheid (cf. wet van 20 september 1948 houdende organisatie van het bedrijfsleven).

Voor de berekening van de 180 dagen wordt geen rekening gehouden met een tewerkstelling in de onderneming tijdens genoemde periode, wanneer deze werd uitgevoerd in het kader van een contract voor bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven werk van maximaal zes opeenvolgende kalenderweken.

De 180-dagenregel is niet van toepassing op de werknemer die als gelegenheidswerknemer in dezelfde onderneming wenst te werken nadat diens arbeidsovereenkomst op de wettelijke pensioenleeftijd werd beëindigd.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.