Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Flitscontroles in de toerismesector in oktober 2023

By 5 oktober 2023No Comments

De RVA heeft aangekondigd dat er in de week van 16 tot 22 oktober 2023 een nationale flitsactie zal plaatsvinden in de toerismesector.  Die controles kaderen in het actieplan tegen sociale fraude, opgesteld door de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD).

Deze aangekondigde flitscontrole op de naleving van de sociale wetgeving moet vooral  preventief en ontradend werken. De bedoeling van deze aangekondigde controle is om de overtreders bewust te maken dat het risico om betrapt te worden reëel is. Deze bewustwording zou dan op termijn moeten leiden tot een gedragswijziging om de sociale wetgeving beter na te leven.

Naast deze aangekondigde controle zullen er uiteraard nog steeds onaangekondigde controles mogelijk zijn.

Voor de toerismesector werd er door de RVA een checklist opgesteld. Deze checklist geeft een overzicht van de actiemogelijkheden waarover een inspecteur beschikt en de documenten die hij kan opvragen (deeltijdse contracten en uurroosters, register werktijdregeling …).

Opgelet: deze checklist is indicatief (niet exhaustief)  en belet de sociale inspecteur niet om alle documenten te vragen die hij relevant acht voor zijn onderzoek.

 

Bron: https://www.rva.be/nieuws/2023/10/02/flitscontroles-in-de-toerismesector-in-de-periode-van-16-tot-22-oktober-2023.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.