Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Hoedanigheid opdrachtgever in kader van vrijwilligerswerk – Circulaire 2023/C/2

By 31 januari 2023No Comments

Met de circulaire van 3 januari 2023 wil de fiscus de fiscale richtlijnen inzake de hoedanigheid van de opdrachtgever, in het bijzonder wat de verenigingen zonder winstoogmerk betreft, in overeenstemming te brengen met de vrijwilligerswet.

Sociaal vlak

Voor de toepassing van de vrijwilligerswet is op het sociaal vlak essentieel dat de organisatie een belangeloos doel nastreeft en er geen verrijking van de leden plaatsvindt.

Of de vereniging al dan niet een commerciële activiteit uitoefent, maakt dan niet uit zolang het belangeloos doel en de niet verrijking van de leden aanwezig is.

Het feit dat een vzw bijgevolg onderworpen is aan de rechtspersonenbelasting of de vennootschapsbelasting is dus niet relevant.

Zij kan commerciële activiteiten verrichten om middelen te krijgen voor het belangeloos doel en voor deze activiteiten een beroep doen op vrijwilligers.

Fiscale richtlijnen

Voor de fiscus mochten in tegenstelling tot het begrip van de opdrachtgever op sociaal vlak, de opdrachtgevers in het kader van vrijwilligerswerk geen rechtspersonen zijn die een onderneming exploiteren of zich bezighouden met verrichtingen van winstgevende aard.

De rechtspersonen die dat wel doen en die aan de vennootschapsbelasting zijn onderworpen, worden door de vroegere circulaire uitgesloten van de toepassing ervan.

Bijgevolg was een vzw die ook een commerciële activiteit uitoefende, onderworpen aan de vennootschapsbelasting, en dus op basis van die bepalingen automatisch uitgesloten van het toepassingsgebied.

Om deze discrepantie bij te sturen, heeft de fiscus haar standpunt bijgestuurd.

Vzw’s die een belangeloos doel nastreven en waar er geen verrijking van de leden plaatsvindt, doch zich bezighouden met verrichtingen van winstgevende aard, en die vervolgens aan de vennootschapsbelasting zijn onderworpen, kunnen vanaf 03/01/2023 toch aangemerkt worden als opdrachtgever in de zin van de vrijwilligerscirculaire van 05.03.1999.

Bron : Circulaire FOD Financiën van 3 januari 2023 over het belastingstelsel van de vergoedingen voor vrijwilligerswerk. Hoedanigheid van de opdrachtgever, met nummer 2023/C/2

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.