Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Tijdelijke werkloosheid overmacht vanaf 01/01/2023

By 31 januari 2023No Comments

Vanaf 01/01/2023 kan er geen gebruik meer gemaakt worden van de bijzondere coronaprocedure tijdelijke werkloosheid overmacht voor de opvang van een kind als gevolg van de sluiting van een school, kinderdagverblijf of instelling of als gevolg van quarantaine van het kind als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dit was immers voorzien door artikel 12 van de wet van 30 juli 2022 houdende diverse bepalingen inzake tijdelijke werkloosheid die afliep op 31/12/2022 en niet werd verlengd.

Tijdelijke werkloosheid overmacht wegens quarantaine of isolatie van de werknemer zelf is wel nog mogelijk omdat dit valt onder de normale definitie van ‘overmacht’. Hiervoor is wel vereist dat de volgende voorwaarden voldaan zijn:

  • de werknemer niet kan telewerken;
  • hij niet arbeidsongeschikt is in de zin van de ZIV-wetgeving;
  • de quarantaine of isolatie blijkt uit een quarantaine-attest of isolatieattest waarop vermeld staat dat de werknemer arbeidsgeschikt is maar de woning niet mag verlaten aangezien hij:
    • symptomen heeft die kunnen wijzen op een besmetting (quarantaine) of
    • besmet is met het coronavirus (isolatie);
  •  de duur van de aangevraagde periode is beperkt tot 7 dagen (op voorwaarde dat de werknemer de laatste drie dagen geen koorts meer heeft en geen symptomen meer vertoont).
    In collectiviteiten voor kwetsbare personen (zoals woonzorgcentra) bedraagt de duur van isolatie 10 dagen (mits 3 dagen koortsvrij en klinische verbetering van de klachten).

Daarnaast moet de werkgever ook een elektronische mededeling van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht versturen naar de RVA, samen met het quarantaineattest of isolatie-attest, waaruit de overmacht blijkt.

Opgelet: werknemers die een hoog risicocontact gehad hebben, moeten niet meer in quarantaine. Er kan voor hen dus geen tijdelijke werkloosheid overmacht quarantaine meer worden aangevraagd.

Voor uitzendkrachten geldt dat tijdelijke werkloosheid overmacht niet mogelijk is indien de quarantaine/isolatie van de uitzendkracht de verdere uitvoering van de arbeidsovereenkomst van bepaalde duur onmiddellijk definitief onmogelijk maakt

 

Bron: RVA “FAQ TW vanaf 01.01.2023” (geactualiseerd op 18/01/2023).

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.