Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Negatieve indexatie

By 14 juli 2023No Comments

In 2022 volgde de ene indexatie de andere op gelet op de stijgende inflatie. In een aantal sectoren wordt het indexeringsmechanisme immers gekoppeld aan de overschrijding van de spilindex ten gevolge van de inflatie.

In 2023 neemt de inflatie echter af. Dit heeft ook impact op de lonen.

In de meeste sectoren zijn afspraken gemaakt wanneer er een negatieve index zich voordoet:

  • Ofwel wordt de negatieve index automatisch toegepast.
  • Een andere mogelijkheid is dat de negatieve index verrekend wordt met de eerstvolgende positieve, zoals bijvoorbeeld recent in de bouwsector.
  • Ook kan er een wachtperiode in acht genomen worden van bijvoorbeeld 1 à 2 maanden om de impact van de negatieve index na te gaan (PC 326).
  • Ten slotte kunnen de sectoren ook beslist hebben de negatieve index niet toe te passen.

Ontbreken van sectorale bepalingen?

Indien er geen akkoord voorhanden is, kunnen de sectoren nog steeds op het eigenste moment beslissen om de negatieve indexatie niet toe te passen. Dat heeft zich al een aantal keren voorgedaan in 2023, zoals o.a. in PC 102.09.

Wanneer er geen beslissing op sector niveau genomen wordt, beslist de werkgever zelf. Deze kan de negatieve index toepassen indien hij dat wenst. De werkgever kan ook beslissen om de negatieve index niet toe te passen. Daarbij moet de werkgever wel weten dat deze niet aangerekend kan worden op een volgende positieve index.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.