Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Nieuw dubbelbelastingverdrag voor België en Nederland

By 29 juni 2023No Comments

Een persbericht van de Minister van Financiën heeft aangekondigd dat België en Nederland een nieuw belastingverdrag ondertekend hebben.

Het verdrag zou onderstaande struikelblokken moeten verhelpen:

  • Er wordt vermeden dat een inkomen (ongeacht welke oorsprong) in geen enkel land belast kan worden. Dubbele niet-belasting wordt hierdoor vermeden. Wanneer een inkomensbestanddeel in één land bijvoorbeeld vrijgesteld is van belastingen, betekent dit niet dat dit automatisch in het ander land zo geldt.
  • Het verdrag is in overeenstemming gebracht met de minimumnormen van het BEPS-Actieplan van de OESO. Base Erosion and Profit Shifting, kortweg BEPS, is het fenomeen dat internationaal opererende ondernemingen een specifieke belastingplanning hanteren die leidt tot belastingontwijking. In het nieuwe verdrag wordt benadrukt dat de overeenkomst dubbele belasting wil vermijden zonder dat hierbij mogelijkheden tot dubbele niet-heffing of verlaagde heffing geboden worden.
  • Hoogleraren zullen belast worden in het land waar ze werken daar waar in het huidige verdrag deze personen gedurende twee jaar belasting verschuldigd bleven in de woonstaat.
  • Er wordt geen specifieke bepaling meer voorzien voor artiesten en sporters bij een kortdurend optreden over de grens. Dit betekent dat ze zullen vallen onder de toewijzingsregels voor werknemersbezoldiging of ondernemingswinst. Zij zullen m.a.w. belast worden over de verdiende inkomsten in het woonland.

Thuiswerkende grensarbeiders

Omtrent dit onderdeel zijn (nog) geen bepalingen voorzien in het nieuwe verdrag. Beide landen zijn hierover nog volop in gesprek.

Thans hebben beide landen wel het Europees kaderakkoord tot optrekking van de 25%-grens ondertekend.

Inwerkingtreding

Het verdrag moet nog in beide landen goedgekeurd worden.

Het is nog even afwachten tot de effectieve inwerkingtreding.

 

Bron: Persbericht Minister van Financiën van 21 juni 2023, “www.vanpeteghem.belgium.be/nl/nieuw-belastingverdrag-met-nederland-zorgt-voor-duidelijkheid-en-rechtszekerheid”

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.