Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Nieuw flex abonnement NMBS

By 27 april 2023No Comments

De NMBS voorziet een nieuw flexibel abonnement om 2 tot 3 dagen per week op hetzelfde traject te reizen. Dit nieuwe abonnement is bedoeld voor nieuwe werkgewoonten (telewerken of deeltijds werken), maar is ook geschikt voor privé-verplaatsingen.

Werknemers werken immers meer en meer van thuis uit en hebben daarom nood aan vervoersbewijzen die hen toelaten flexibel enkele dagen per week naar hun werkplek te reizen. De verschillende varianten van het Flex Abonnement worden op een gestructureerde manier in verschillende fases gelanceerd.

Concreet: 

  • Om gemiddeld 2 tot 3 keer per week te reizen
  • Geldig op een vast traject in 2e of 1e klas
  • Digitaal abonnement (enkel via NMBS-app)
  • Er zijn verschillende formules:
    • derdebetalerscontract (betaling werkgever) (vanaf eind april): op jaarbasis 80 of 120 reisdagen te gebruiken in 12 maanden of op maandbasis (6 of 10 reisdagen)
    • flex abonnement 10 (betaling door werknemer zelf) : 10 reisdagen te gebruiken over een periode van 1 maand

In het kader van de terugbetaling van kosten voor woon-werkverkeer met het openbaar vervoer voorziet CAO 19/9 in een minimumverplichting. Deze suppletieve CAO voorziet in een regeling voor de tussenkomst van de werkgever in het openbaar vervoer van de werknemers indien er op sectorniveau geen evenwaardige regeling voorzien is. Deze bedragen zijn forfaitair vastgelegd op gemiddeld 70% van de treinkaartprijzen in 2019. Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen een maandabonnement, kwartaal abonnement, jaarabonnement of Railflex-kaarten (halftijdse treinkaarten).

Hierbij stelt zich de vraag welke kolom toegepast zal moeten worden voor dit nieuwe flexibele abonnement. Het is afwachten welk standpunt de NAR hierover zal innemen. In advies nr. 2.223  van 29/06/2021 had de NAR aangegeven dat het belangrijk is dat er in het kader van het interprofessioneel sociaal overleg terugbetalingsregels voor deze abonnementen worden afgesproken.

 

Bron: https://www.belgiantrain.be/nl/tickets-and-railcards/flex-abonnement; https://press.nmbs.be/lancering-flex-abonnement-voor-flexibel-woon-werkverkeer; Advies nr. 2.223  van 29/06/2021 Van de flexibele abonnementen van de NMBS voor het woon-werkverkeer een succes maken. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.