Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Reisbeperkingen en PLF bij grensoverschrijdende bedreiging voor besmettelijke infectieziekten

By 28 februari 2023No Comments

De ministerraad heeft op 10/02/2023 een voorontwerp van wet goedgekeurd in tweede lezing over maatregelen van de bestuurlijke politie omtrent reisbeperkingen en het Passenger Locator Form (PLF).

Tijdens de coronapandemie werd er voor reisbeperkingen en het introduceren van het PLF een beroep gedaan op de wet van 14 augustus 2021 betreffende de maatregelen van bestuurlijke politie tijdens een epidemische noodsituatie.

Ook buiten het kader van een epidemische noodsituatie kan het echter noodzakelijk zijn om reisbeperkende maatregelen in te voeren of aan te houden. Het voorontwerp van wet voorziet de mogelijkheid om reisbeperkingen en verplichtingen in verband met het Passenger Locator Form op te leggen wanneer er een grensoverschrijdende bedreiging voor besmettelijke infectieziekten bestaat en er geen epidemische noodsituatie werd afgekondigd.

De maatregelen hebben betrekking op reizigers die zich naar België begeven vanuit gebieden of landen met een besmettelijke infectieziekte die de gezondheid van de bevolking ernstig aantast of kan aantasten, en waartegen inwoners van België door de eigen regelgeving worden beschermd. De reisbeperkingen hebben ook betrekking op niet-essentiële reizen zowel vanuit derde landen, als binnen de Europese Unie en de Schengenzone.

Het voorontwerp van wet werd opnieuw ter advies voorgelegd aan de Raad van State.

 

Bron: https://news.belgium.be/nl/maatregelen-inzake-reisbeperkingen-en-het-passenger-locator-form-tweede-lezing.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.