Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Responsabiliseringsbijdrage inzake invaliditeit: wijziging berekeningswijze voor de uitzendsector

By 31 juli 2023No Comments

De ministerraad heeft op 20/07/2023 een voorontwerp van wet goedgekeurd dat de berekeningswijze van de responsabiliseringsbijdrage inzake invaliditeit bijstuurt voor werkgevers in de interimsector.

De responsabiliseringsbijdrage inzake invaliditeit werd in 2021 ingevoerd en richt zich op werkgevers met een bovenmaatse instroom van werknemers in invaliditeit. De bijdrage heeft als doel het aantal langdurig zieken in de onderneming te doen dalen.

Voor de berekening van de responsabiliseringsbijdrage wordt rekening gehouden met werknemers die ten minste drie achtereenvolgende jaren zonder onderbreking bij de betreffende werkgever tewerkgesteld zijn. Omwille van de eigenheden van de uitzendsector, voldoen weinig werknemers aan deze ‘ancienniteitsvereiste’. Dit leidt tot vertekende resultaten bij uitzendbureaus die ook huishoudhulp leveren in de dienstenchequesector.

De berekeningswijze van de responsabiliseringsbijdrage wordt dus aangepast voor werkgevers in de uitzend- en de schoonmaaksector.

 

Bovenstaande bespreking is gebaseerd op ontwerpteksten en onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

 

Bron: Ministerraad 20/07/2023 “Aanpassing van de berekeningswijze van de responsabiliseringsbijdrage voor de uitzendsector”. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.