Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Stopzetting tijdelijke vrijstelling voor gepensioneerde bij inkomsten uit de zorgsector en in het onderwijs

By 31 maart 2023No Comments

Vanaf 1 april zijn er met betrekking tot de gepensioneerde die werken in de zorg-en onderwijssector een aantal maatregelen die niet meer van toepassing zijn.

Stopzetting tijdelijke vrijstelling

De Federale Pensioendienst heeft woensdag meegedeeld dat de tijdelijke vrijstelling voor inkomsten ontvangen uit de zorgsector en het onderwijs voor de berekening van het pensioen vanaf 1/4/2023 ten einde loopt.

Om de personeelsschaarste aan te pakken in de zorgsector en in het onderwijs, werden de inkomsten uit de beroepsactiviteit in de onderwijs- en zorgsector vrijgesteld op voorwaarde dat:

  • deze activiteit reeds aangevat was of uitgebreid werd in het kader van de coronamaatregelen en voortgezet werd in het kader van het aanpakken van de personeelsschaarste in de zorgsector en in het onderwijs;
  • deze activiteit reeds aangevat was of uitgebreid werd in het kader van het aanpakken van de personeelsschaarste in de zorgsector en in het onderwijs.

Vanaf 1/4/2023 gelden bijgevolg terug de normale cumulatieregels.

Deze kan je hier terugvinden.

Zorgbonus

De vrijstelling van persoonlijke socialezekerheidsbijdragen en de specifieke belastingregeling (afzonderlijke belasting tegen 33%) die specifiek van toepassing was voor gepensioneerden die in de zorgsector werken is vanaf 1 april niet meer van toepassing.

Vanaf april 2023 zullen gepensioneerden die actief zijn in de zorgsector terug persoonlijke bijdragen aan de RSZ verschuldigd zijn en zullen hun bezoldigingen tegen het progressief tarief belast worden.

Bron: Mailbericht Federale Pensioendienst van 29 maart 2023.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.