Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Uitbreiding inhoudingsplicht

By 27 juni 2024juli 2nd, 2024No Comments

Er geldt reeds een inhoudingsplicht voor fiscale schulden en sociale schulden van (onder)aannemers in de bouwsector (werken in onroerende staat, levering stortklaar beton), schoonmaaksector (werken in onroerende staat), de sector van de bewakings-en toezichtsdiensten en werken in de vleessector.

Vanaf 1 juli 2024 geldt er ook een inhoudingsplicht voor onbetaalde sociale bijdragen van zelfstandige (onder)aannemers.

Toepassingsgebied

De inhoudingsplicht geldt voor opdrachtgevers of (onder)aannemers die werken met (onder)aannemers in de bouw- en vleessector, bewakings- en/of toezichtdiensten of de schoonmaaksector.

Welke inhoudingsplichten gelden er?

Via de website checkinhoudingsplicht moet er nagegaan worden of (onder)aannemers sociale of fiscale schulden hebben, en bij welke instantie (FOD Financiën of RSZ).

Indien blijkt dat er sociale en/of fiscale schulden zijn, zal je niet de hele factuur mogen betalen. Je zal dan een deel van het bedrag moeten inhouden en rechtstreeks doorstorten naar de FOD Financiën en/of de RSZ.

Praktische tip: indien uit de bevraging blijkt dat  er geen sociale of fiscale schulden zijn, dan kan je de raadpleging downloaden en bijhouden als bewijs.

RSZ

Als de (onder)aannemer sociale schulden heeft, moet de opdrachtgever 35% van het bedrag dat verschuldigd is (excl. btw) overeenkomstig de facturen, inhouden en doorstorten aan de RSZ.

Via checkinhoudingsplicht kunnen alle gegevens geraadpleegd worden om de storting uit te voeren.

Fiscus

Bij fiscale schulden moet er 15% van het bedrag ingehouden en doorgestort worden aan de fiscus.

Ook hier zijn alle gegevens voor de storting terug te vinden via checkinhoudingsplicht.

RSVZ

Vanaf 01/07/2024 wordt de inhoudingsplicht uitgebreidt en moet je als jouw (onder)aannemer onbetaalde sociale bijdragen heeft van meer dan 2.500 euro (waarvoor geen afbetalingsplan actief is), 15% van de openstaande facturen (exclusief btw) inhouden en doorstorten aan het RSVZ, waarvan de gegevens te raadplegen zijn via checkinhoudingsplicht.

In bepaalde situaties is deze inhoudingsplicht voor de sociale bijdragen niet van toepassing:

  • voor particuliere opdrachtgevers;
  • wanneer de betalingstermijn voor de sociale bijdragen nog niet vervallen is;
  • wanneer er een afbetalingsplan werd opgemaakt dat correct wordt nageleefd;
  • als er ook RSZ-schulden of fiscale schulden zijn.

Aansprakelijk

Wanneer de inhoudingsplicht niet correct nageleefd wordt, kan de opdrachtgever of (onder)aannemer mee aansprakelijk gesteld worden voor de betaling van de fiscale en sociale schulden. Tevens riskeert de opdrachtgever/ (onder)aannemer een administratieve geldboete aan het dubbel (!) van het bedrag dat ingehouden en doorgestort had moeten worden.

 

Bron : Nieuwsbericht Vlaanderen Agentschap Innoveren en Ondernemen van 3 juni 2024.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.