Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Uitbreiding transitiepremie naar niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden

By 28 februari 2023No Comments

Initieel is de transitiepremie in het leven geroepen voor uitkeringsgerechtigde werkzoekenden +45 jaar die zelfstandig wilden worden in hoofdberoep om het verlies van de werkloosheidsuitkering te compenseren.

In het voorjaar van 2021 werd de transitiepremie tijdelijk uitgebreid naar alle werkzoekenden die hun eigen zaak in hoofdberoep wensten op te starten. Aldus werd er geen leeftijdsvoorwaarde meer aan de toekenning gekoppeld.

Vanaf december 2022 kunnen niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden ook een beroep doen op de transitiepremie.

Niet beroepsactieven?

Mensen die niet actief zijn op de arbeidsmarkt en geen uitkering ontvangen, maar wel ingeschreven zijn bij VDAB kunnen eveneens toegang krijgen tot de transitiepremie als ze de stap naar ondernemen in hoofdberoep zetten. Voor die groep fluctueert het bedrag van de premie in functie van de inschrijvingsdatum bij de VDAB. Als die periode tussen de 6 en 12 maanden bedraagt, dan ontvangt de niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekende een kwart van het premiebedrag. Bedraagt de periode meer dan 12 maanden, dan wordt de helft van het normale premiebedrag toegekend.

Wanneer de werkzoekende een jobbonus plus (specifiek zelfstandige) ontvangt, zal deze in mindering gebracht worden van de transitiepremie.

Aanvraagprocedure

De premie moet uiterlijk drie maanden na de aanvang van het zelfstandige statuut in hoofdberoep online aangevraagd worden.

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldoen moet zijn. Zo zal er o.a. een starterstraject doorlopen moeten worden.

Alle informatie vindt u hier terug.

Bron: B.VL. R. van 18 november 2022 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 23 februari 2018 tot uitvoering van het decreet van 22 december 2017 houdende een premie om de transitie van werkzoekenden naar ondernemerschap te stimuleren, BS 8 februari 2023, bl. 21358.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.