Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Verblijfskosten voor binnenlandse dienstreizen vanaf 01/06/2024

By 31 mei 2024No Comments

De forfaits die door de fiscus aanvaard worden als terugbetaling van de verblijfskosten voor dienstreizen in België worden vanaf 1 december 2023 gewijzigd omwille van de overschrijding van de spilindex.

Onderstaande bedragen gelden vanaf 1 juni 2024 voor de Fiscus

  • Maaltijdkosten: 20,80 EUR per dag
  • Reizend personeel – maandelijkse vergoeding: maximaal 16 x 20,80 EUR per maand
  • Huisvestingskosten: 156,05 EUR per nacht

Let wel, dit betreft enkel de forfaitaire bedragen die gelden voor de fiscus. De RSZ hanteert immers niet dezelfde voorwaarden en forfaits als de fiscus.

(zie ook “Nieuwe forfaitaire vergoedingen voor binnenlandse dienstreizen vanaf 01/01/2023“).

RSZ?

Voor reizend personeel (voor de RSZ werknemers die minstens 4 uur opeenvolgend op de baan zijn) kunnen voor de RSZ de volgende vergoedingen toegekend worden, die geen aanleiding zullen geven tot het innen van socialezekerheidsrechten.

  • Afwezigheid van faciliteiten: 10,00 EUR/dag indien de werknemer geen gebruik kan maken van de sanitaire en andere faciliteiten zoals wasplaatsen, refters, toiletten die voorhanden zijn in een onderneming, een bijkantoor of op de meeste werven.
  • Maaltijdvergoeding: 7,00 EUR/dag wanneer de werknemer niet anders kan dan een maaltijd buitenshuis te gebruiken. Indien er maaltijdcheques toegekend worden aan de werknemer, moet de maaltijdvergoeding verminderd worden met de patronale bijdrage in de maaltijdcheque.
  • Overnachting: 35 EUR per nacht. Dit dekt de kosten van avondmaal, logies en ontbijt. Er kan dus in principe niet bijkomend een maaltijdvergoeding toegekend worden. Dit bedrag is aanzienlijk minder dan het forfait dat door de fiscus aanvaard wordt.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.