Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Vlaams opleidingsverlof – versoepelingen voor het schooljaar 2022 – 2023 – update

By 30 januari 2023No Comments

In het schooljaar 2021-2022 kon de werkgever opleidingen voorstellen aan werknemers (initiatiefrecht) en werd er voorzien in een versoepeling m.b.t. de minimumvoorwaarde van 32 uur opleiding. Deze regels werden enkel voorzien voor het schooljaar 2021- 2022.

De Vlaamse regering voorziet in een verlenging van deze maatregelen voor de de komende twee schooljaren.

Gemeenschappelijk initiatiefrecht

Voor het schooljaar 2022-2023 voorziet de Vlaamse overheid in een verdubbeling van het persoonlijk maximum aantal uren Vlaams opleidingsverlof wanneer de werknemer op initiatief van de werkgever een of meerdere opleidingen volgt. Dat betekent dat de werknemer recht heeft op max. 125 uur op initiatief van de werknemer zelf en  max. 125 uur op initiatief van de werkgever (= max. 250u).

Opgelet: Het recht zal altijd per individu bekeken moeten worden. Indien de werknemer bijvoorbeeld maar recht heeft op 80 uren Vlaams Opleidingsverlof, dan zal de verdubbeling beperkt zijn tot 160 uren (2x 80 uren).

Om recht te hebben op de verdubbeling van het maximum aantal uren Vlaams Opleidingsverlof moet de werknemer:

  • minstens twee verschillende opleidingen volgen (opleidingen met een verschillend ODB-nummer, waarvan:
  • minstens 1 opleiding op initiatief van de werkgever en
  • minstens 1 opleiding op initiatief van de werknemer

Bij de indiening van de terugbetalingsaanvraag in het WSE-loket, moet de werkgever steeds aanduiden wie het initiatief neemt voor de opleiding: de werknemer of de werkgever.

Versoepeling minimumvoorwaarde van 32 uur opleiding

Voorheen kon de werknemer enkel in aanmerking komen voor het Vlaamse opleidingsverlof als de opleiding voldeed aan de minimumvoorwaarde van 3 studiepunten of 32 contacturen of lestijden. Deze voorwaarde werd versoepeld voor het schooljaar 2021-2022 en wordt nu ook verlengd voor schooljaar 2022 – 2023.

De werknemer mag voor dit schooljaar meerdere opleidingen combineren om aan de minimumvoorwaarden van 32 contacturen of lestijden te komen. Het betreft dus niet meer dezelfde opleiding.

Tevens mogen deze opleidingen ook via verschillende verstrekkers lopen.

Op deze manier kan de werknemer dus meerdere opleidingen, eventueel via verschillende opleidingsverstrekkers combineren om aan het minimum van 32 contacturen/lestijden te komen.

Inwerkingtreding

Deze aanpassingen zullen gelden voor het schooljaar 2022-2023 (van 1 september 2022 tot 31 augustus 2023).

Het besluit werd ondertussen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. 

 

Bron: Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van tijdelijke afwijkingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot uitvoering van afdeling 6 – toekenning van betaald educatief verlof in het kader van voortdurende vorming van de werknemers – van hoofdstuk IV van de Herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen en tot wijziging van artikel 4 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2013 betreffende de loopbaanbegeleiding, BS 13 december 2022. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.