Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Individueel maatwerk Vlaanderen en overgangsbepalingen Vlaamse Ondersteuningspremie

By 14 juli 2023No Comments

In ons artikel Individueel maatwerk Vlaanderen – update  hebben we reeds toegelicht dat de Vlaamse Ondersteuningspremie (hierna VOP) verdwijnt vanaf 1/7/2023 en dat vanaf die datum Vlaanderen overschakelt op individueel maatwerk ter ondersteuning van de tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking via een financiële compensatie.

Vanaf 1 juli 2023 kan er geen nieuwe VOP-premie meer aangevraagd worden. Voor werknemers in dienst heeft waarvoor de werkgever reeds een VOP ontvangt, blijft de premie verder uitgekeerd worden voor de voorziene duurtijd.  Er kan nog een verhoging of verlenging van de VOP aangevraagd worden via de VOP applicatie tot 30 juni 2023, weliswaar volgens specifieke overgangsbepalingen. Zo worden deze aanvragen vanaf 1/4/2023 afgehandeld via de procedure van individueel maatwerk.

Bij een positieve beslissing op de verlengings-of verhogingsaanvraag ontvangt de werkgever vanaf 1/7/2023 een premie in het kader van individueel maatwerk. Indien er nog geen beslissing is, dan betaalt de overheid gewoon de VOP verder uit, voor zover de juiste procedure gevolgd werd en het uitblijven van een beslissing te wijten is aan de bevoegde dienst.

Wijziging overgangsmaatregelen

Om meer duidelijkheid te bieden aan de werkgever wijzigt de Vlaamse Regering een aantal elementen in het besluit :

  • Inwerkingtreding beslissing bevoegde dienst : De ingangsdatum “vanaf de eerste dag van het kwartaal dat volgt op het kwartaal waarin die beslissing is genomen” wordt vervroegd door de woorden “dat volgt op het kwartaal” te schrappen.
  • Het betreft enkel verlengings- of verhogingsaanvragen ingediend in de periode van 1/4/2023 t.e.m. 30/06/2023. In het Besluit was dit echter vaag omschreven vandaar dat de passage nu verduidelijkt wordt door te spreken van “ingediend ‘in het tweede kwartaal van 2023”.
  • Verduidelijking inwerkingtredingsdatum van de overgangsbepalingen : er wordt uitdrukkelijk voorzien dat de overgangsbepalingen in werking treden op 1/4/2023.

Bron : B. Vl. R. van 10 februari 2023 tot wijziging van artikel 89 en 95 van het besluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2022 tot uitvoering van het decreet van 14 januari 2022 over maatwerk bij individuele inschakeling, BS 23 juni 2023.

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.