Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Plug-in hybrides duurder vanaf 2025?

By 28 juni 2024No Comments

In de praktijk stoten plug-in hybrides meer CO2-uitstoot uit dan hetgeen aangegeven staat op het gelijkvormigheidsattest.

Vanaf 2025 zal er voor het bepalen van de CO2-uitstoot van plug-in hybrides rekening gehouden worden met de effectief gereden afstand op elektriciteit voor nieuwe wagens. Dit zal ook een impact hebben op de CO2 bijdrage ten laste van de werkgever, de aftrekbaarheid van de autokosten in de vennootschapsbelasting en de berekening van het voordeel alle aard in hoofde van de werknemer.

Deze wijziging komt er naar aanleiding van de aanscherping van de emissienormen voor plug-in hybrides vanuit Europa (cf. Euro 6e-bis).

Op basis hiervan zal er gewerkt worden met aangepaste coëfficiënten om de CO -uitstoot te bepalen. Er wordt hierbij rekening gehouden met de utility factor. Deze factor laat toe om het aandeel elektrisch rijden in rekening te brengen bij de bepaling van de CO -uitstoot. Concreet hoe verder je met een wagen enkel en alleen op elektriciteit kan rijden hoe hoger deze utility factor zal zijn.

  • Fase 1 vanaf 01/01/2025: de utility factor wordt in die mate verlaagd, dat de CO2-uitstoot zou verdubbelen ten opzichte van de huidige situatie.
  • Fase 2 vanaf 01/01/2027: er is geen verschil meer tussen op het vlak van CO2-uitstoot tussen plug-in hybrides en wagens met fossiele brandstof.

Concreet zal voor wagens die vanaf 01/01/2025 geproduceerd worden het gelijkvormigheidsattest een hogere CO2-uitstoot vermelden.

Er is geen effect voor wagens die vóór die datum actief in het wagenpark van de werkgever aanwezig zijn.

Het is momenteel nog niet duidelijk over er overgangsmaatregelen komen vanuit de fiscus voor wagens die voor 01/01/2025 besteld werden maar pas in 2025 van de band rollen.

 

Bovenvermelde aanpassing staat nog los van de regeling die we in België kennen m.b.t. de fake plug-in hybrides.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.