Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Stopzetting van bepaalde Vlaamse doelgroepverminderingen vanaf 01/07/2023

By 30 juni 2023No Comments

Vanaf 01/07/2023 verdwijnen een aantal Vlaamse doelgroepverminderingen.

  • Doelgroepvermindering jonge werknemers – leerlingen alternerend leren en Doelgroepvermindering mentors

De Vlaamse Regering wil de incentives voor werkplekleren binnen een kwalificerende opleiding optimaliseren en vereenvoudigen. Daarvoor worden de bestaande incentives voor werkplekleren opgeheven vanaf 1 juli 2023: de start- en stagebonus, de mentorkorting, en de doelgroepvermindering voor leerlingen alternerende opleiding en de doelgroepvermindering voor deeltijds werkende jongeren uit het deeltijds beroepsonderwijs. Er zijn geen overgangsmaatregelen voorzien.

Die incentives worden vervangen door de premie kwalificerend werkplekleren en de leerlingenpremie.

  • Doelgroepvermindering SINE

Vanaf 1 juli 2023 kunt u geen nieuwe SINE-voordelen (doelgroepvermindering via RSZ, herinschakelingsuitkering via RVA of via het OCMW) meer aanvragen. Voor werknemers die u reeds in dienst heeft waarvoor u reeds SINE-voordelen ontvangt en die ononderbroken in dienst blijven, kunt u nog maximaal 2 jaar gebruikmaken van de SINE-voordelen.Voor SINE-voordelen die aflopen voor 30 juni 2023 kan uiterlijk tot 30 juni 2023 bij VDAB een verlenging vragen.

Voor SINE die afloopt na 30 juni 2023 kan u vanaf 1 juli 2023 premies aanvragen in het kader van individueel maatwerk voor werknemers met een vastgestelde behoefte aan werkondersteunende maatregelen.

Specifiek voor werkgevers die werknemers in dienst hebben van wie SINE afloopt tussen 1 juli en 31 december 2023 voorzien we de mogelijkheid dat VDAB al voor 1 juli de indicering uitvoert. U kan uw werknemer hier aanmelden.

Er zijn een paar uitzonderingen op deze algemene regels voor bepaalde werkgevers (maatwerkbedrijven en lokale diensteneconomie).

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.