Maatregelen Nationale veiligheidsraad
Het MB van 23/03/2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken bevatte een heel aantal beperkingen, o.a.:
- Sluiting handelszaken en winkels, met uitzondering van de voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels; de dierenvoedingswinkels;de apotheken; de krantenwinkels;de tankstations en de leveranciers van brandstoffen; de telecomwinkels, met uitsluiting van winkels die enkel accessoires verkopen, maar enkel voor noodgevallen, waarbij ze slechts één klant per keer mogen ontvangen en dit op afspraak; de winkels voor medische hulpmiddelen, maar enkel voor noodgevallen, waarbij ze slechts één klant per keer mogen ontvangen en dit op afspraak; de doe-het-zelfzaken met een algemeen assortiment die hoofdzakelijk bouwgereedschap en/of bouwmaterialen verkopen; de tuincentra en boomkwekerijen die hoofdzakelijk planten en/of bomen verkopen; de groothandels bestemd voor professionelen, maar enkel ten gunste van deze laatsten.
- Specifieke modaliteiten voor de toegang tot grootwarenhuizen, doe-het-zelfzaken met een algemeen assortiment, tuincentra, boonkwekerijen alsook groothandels bestemd voor professionelen
- De verplichte sluiting van inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, recreatieve, sportieve en horecasector.
- De verplichting tot telethuiswerk voor alle niet-essentiële bedrijven voor alle functies die zich hiertoe lenen. Voor de functies waarvoor telethuiswerk niet toegepast kan worden, moeten deze bedrijven de nodige maatregelen nemen om de regels rond social distancing te garanderen (afstand 1,5 m). Dit geldt ook voor het door de werkgever georganiseerd vervoer. Indien dit niet mogelijk is, moeten deze bedrijven sluiten
- De verplichting tot telethuiswerk is niet van toepassing op de cruciale sectoren en de essentiële diensten (zoals gedefinieerd in bijlage bij dit besluit), met inbegrip van producenten, leveranciers, aannemers en onderaannemers van goederen, werken en diensten die essentieel zijn voor de uitvoering van de activiteit van deze bedrijven en deze diensten. Zij zijn gehouden in de mate van het mogelijke, het systeem van telethuiswerk en de regels van social distancing toe te passen.
- Personen zijn ertoe gehouden om thuis te blijven. Niet-essentiële verplaatsingen zijn verboden.
Gefaseerde versoepeling
De Nationale veiligheidsraad heeft op 24/04/2020 , 06/05/2020, 11/05/2020 en 18/05/2020 een gefaseerde versoepeling van de opgelegde maatregelen aangekondigd op voorwaarde dat de cijfers i.v.m. de ziekenhuisopnames verder blijven dalen.
Hierbij werd aangekondigd dat de volgende principes hoe dan ook van kracht zouden blijven:
- beperken van contacten tussen personen
- social distancing (herinrichten werkplek,…)
- goede hygiëne (handhygiëne, hygiënische werkplekken,….)
- telewerk blijft aanbevolen voor de functies waar dit mogelijk is
- niet-essentiële verplaatsingen blijven verboden
Fase 1A voorziet vanaf 04/05/2020 voor de industrie en de B2B-services dat telewerk de norm blijft en dat bedrijven die niet kunnen voldoen aan de social distancing dit moeten comperenserne door een reeks andere maatregelen waaronder het dragen van een masker. Er moet hierbij wel verduidelijkt worden dat mondmaskers geen maatregel op zichzelf zijn en zijn steeds te beschouwen zijn als bijkomende maatregel in samenhang met andere maatregelen.
- de organisatie van het werk;
- ontvangst van klanten;
- beperken van de toegang om drukte te vermijden.
Net als voor de winkels die al open zijn – zal slechts 1 klant per 10m² worden toegestaan en dit voor maximaal 30 minuten. Een uitzondering wordt gemaakt voor kleinere winkels. Mondmaskers (bedekking mond en neus) worden aangeraden in winkels, maar zijn niet verplicht. In ieder geval moet de social distancing gerespecteerd worden. Werkgevers moeten veilige werkomstandigheden voor hun werknemers garanderen. Om drukte vermijden zullen klanten hun inkopen alleen moeten doen, met uitzondering van kinderen jongeren dan 18 jaar en voor mensen die hulp nodig hebben. Het wordt daarbij aangeraden dat klanten hun inkopen doen in een stad of gemeente in de buurt van hun huis of werkplek.
Contactberoepen (vb. kappers) zijn in deze fase nog steeds verboden.
Ook samenscholingen, uitstappen, reizen en toeristische bezoeken blijven verboden.
Markten zijn in deze fase niet toegestaan. Individuele marktkramen (food en non-food) zijn wel mogelijk op voorwaarde dat ze hiervoor de toestemming hebben van de lokale autoriteiten en op de gebruikelijke locaties.
Cafés, bars, restaurants en de feest-, recreatieve, culturele en toeristische plaatsen blijven in deze fase gesloten.
In Fase 3 ten vroegste vanaf 08/06/2020 zouden de opties van een geleidelijke heropening van de horecasector bekeken worden.
Culturele, sportieve, toeristische en recreatieve evenementen blijven verboden tot 30/06/2020.
Sportwedstrijden zowel amateur als professioneel blijven verboden tot 31/07/2020.
Veilige werkplek – preventiemaatregelen
De sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk, de beleidscel van de Minister van Werk en de experten van de FOD WASO hebben in overleg een generieke gids uitgewerkt om de ondernemingen bij te staan bij de stapsgewijze heropbouw van de economische activiteiten tijdens de coronacrisis. Ondertussen werd er een geüpdatete versie van de gids gepubliceerd met volgende wijzigingen:
- Algemene maatregelen, onder ‘maak maximaal gebruik van het sociaal overleg in jouw
onderneming’: Vraag het advies van de overlegorganen voor de heropstart - Handhygiëne : Droog je handen na het wassen met een papieren doekje en gebruik dit doekje om de waterkraan dicht te draaien of sluit de kraan met je elleboog.
- Vervoer : nieuwe informatie over de afscheidingen en hygiëne het gebruik van deelfietsen of deelsteps
- Sanitaire voorzieningen : maatregelen ingeval er douches zijn in de onderneming
- Reiniging van de werkplek/arbeidsmiddelen: aandacht voor mogelijke contaminatie (zoals legionella) in leidingen
De gids bevat een kader met maatregelen die vervolgens verder op door de sectoren en de ondernemingen verder ingekleurd kunnen worden om er voor te zorgen dat de activiteiten uitgeoefend kunnen worden in zo veilig en gezond mogelijke omstandigheden.
Er zijn ook reeds enkele sectorgidsen of protocollen verschenen die een sectorale invulling geven aan de maatregelen en richtlijnen van de generieke gids, met name:
- Werklieden (PC 100): verklaring
- Metaal (PC 111) en technologie (PC 209)
- Chemiesector (PC 116 en PC 207): aanbevelingen
- Voedigsindustrie (PC 118)
- Textielsector (PC 120 en PC 214)
- Schoonmaak (PC 121): verklaring
- Bouwsector (PC 124): aanvullende protocol en sectorfiche
- Handel in brandstoffen (PC 127): richtlijnen
- Sector van voortbrenging van papierpap, papier en karton (PC 129 en PC 221): aanbevelingen
- Papier en kartonbewerking (PC 136 en PC 222): stappenplan
- Sector metaal en mobiliteit, distributie, herstel en onderhoud (PC 112 (garages), PSC 149.02 (koetswerk) en het PSC 149.04 (metaalhandel) + aanbevelingen
- Verhuissector (PC 140.05)
- Afval en recyclagesector (PC 142)
- Elektrosector retail en groothandel (PC 149.01): protocol + aanbevelingen
- Metaalhandel (PC 149.04) + aanbevelingen
- Elektrosector: retail en groothandel (PC 149.01) + aanbevelingen
- Internationale handel, vervoer en logistiek (PC 226) + verklaring
- Bedienden (PC 200) verklaring
- Zelfstandige kleinhandel (PC 201), grote kleinhandelszaken (PC 311) en de warenhuizen (PC 312): phoenixplan + verklaring
- Havenbedrijf (PC 301): cao en sectorgids
- Verzekeringssector (PC 306): verklaring en verklaring 2.0
- Makelarij en verzekeringsagentschappen (PC 307): verklaring
- Banksector (PC 310): verklaring
- Beheer van gebouwen, vastgoedmakelaars en de dienstboden (PC 323)
- Gezondheidssector (PC 330): gemeenschappelijke richtlijnen en aanvulling
- Vlaamse welzijns-en gezondheidssector (PC 331) : aanbeveling
- Aanvullend PC voor de non-profitsector (PC 337): verklaring
- Bemiddeling in bank-en beleggingsdiensten (PC 341)
Specifiek voor de opening van de winkels vanaf 11/05/2020 heeft de FOD Economie een gids opgesteld met richtlijnen.
De Economic Risk Management Group (ERMG) heeft ook een praktische leidraad opgesteld voor de omgang met klanten voor kabinetten, salons, kantoren,…. van vrije beroepen en zelfstandigen.
De FOD WASO heeft ook een affiche ‘veilig op het werk’ ter beschikking gesteld die uitgehangen kan worden op de werkvloer. Daarnaast is er ook een nieuwe versie van de checklist preventie COVID-19. die gebaseerd is op de generieke gids en de principes van de welzijnsreglementering. Deze checklist kan u gebruiken als een controlelijst i.h.k.v. zelfcontrole.
Voor het overige verwijzen we ook naar ons artikel ‘Coronavirus: preventiemaatregelen op de werkvloer – update‘.
Bron: MB van 23/03/2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken voorziet een heel aantal beperkingen, BS 24/03/2020; Maatregelen van de Nationale veiligheidsraad van 24/04/2020.