Sociaal-Juridisch

Coronavirus: Preventiemaatregelen op de werkvloer – update

By 31 maart 2020 No Comments

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers op de werkvloer. In het kader hiervan neem je als werkgever best een aantal maatregelen om de verspreiding van het virus op de werkvloer tegen te gaan.

Als werkgever ben je verplicht om de regels rond ‘social distancing’ (min. 1,5 m afstand)  en de overige gezondheidsmaatregelen die worden opgelegd door de overheid na te leven. 

De WHO heeft een advies opgesteld met een aantal preventieve maatregelen die je kan nemen zoals:

  • het voorzien van propere en hygiënische werkplekken (zoals bureautafels, toetsenborden,…) door deze regelmatig te ontsmetten;
  • het toepassen van een goede handhygiëne door werknemers door het voorzien van handontsmettingsmiddelen op zichtbare plaatsen en werknemers hierover te informeren;
  • het voorzien van een goede respiratoire hygiëne op de werkplek door het gebruik van papieren zakdoekjes in geval van hoesten en niezen;
  • het informeren van werknemers dat ze zich met ziektesymptomen zoals hoest en/of koorts beter niet naar de werkplek begeven;
  • het voorzien van de mogelijkheid van thuiswerk (tips);
  • het herbekijken van zakenreizen (risicogebieden en aanbevelingen van FOD Buitenlandse Zaken);
  • het voorzien van instructies in geval iemand ziek wordt met een vermoeden van het hebben van het coronavirus (bijkomende informatie);

Uitzendkrachten dienen dezelfde bescherming te genieten als gewone werknemers bij de gebruiker aangezien de gebruiker verantwoordelijk is voor het welzijnsbeleid op de werkvloer waar de uitzendkracht tewerkgesteld wordt.

De FOD WASO heeft in dit kader een checklist preventie COVID 19 opgesteld.

Toezicht Welzijn op het Werk kan telefonische controles uitvoeren om na te gaan of de regels rond rond social distancing en andere gezondheidsmaatregelen worden nageleefd. Bovenvermelde checklist kan je helpen om je op een controle voor te bereiden. 

De politie zal bovendien streng optreden bij niet-naleving van de door de overheid opgelegde coronamaatregelen (MB 24/03/2020). Er zullen geen waarschuwingen meer gegeven worden. Ondernemingen die de coronamaatregelen niet respecteren, riskeren een boete van 750 euro. Vanaf de tweede overtreding volgt een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank.

 

Bovenstaande bespreking is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen van de richtlijnen van de bevoegde diensten en/of wijzigingen van de wetgevende bepalingen terzake.

We blijven bereikbaar!

Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen. Onze medewerkers werken momenteel van thuis uit en daarom hebben we onze manier van werken wat aangepast.

Om iedereen zo snel mogelijk verder te helpen, ontvangen we graag alle vragen via e-mail. Stay safe!

Contacteer ons

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.