Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Zaterdag blijft werkdag in sociaal recht

By 30 december 2022No Comments

In ons artikel ‘Nieuwe definitie werkdag in Burgerlijk wetboek-impact op termijnen arbeidsrecht – update‘ hebben we reeds toegelicht dat de regering een nieuwe definitie van het begrip werkdag uitgewerkt heeft. De wijziging zorgt ervoor dat wanneer er termijnen uitgedrukt zijn in het arbeidsrecht, de zaterdag niet meer meegenomen mag worden in de telling van het aantal werkdagen, hetgeen verregaande gevolgen heeft. Denk maar aan de termijnen aangaan het ontslag om dringende reden, of bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met naleving van een opzegtermijn.

Daarom hebben de sociale partners binnen de NAR geadviseerd om de zaterdagen in het arbeidsrecht vanaf 2023 nog steeds als werkdag te beschouwen in afwijking van het nieuwe Burgerlijk Wetboek.

De wetgever is hierin gevolgd en de wet werd vandaag gepubliceerd.

Deze wet bepaalt dat artikel 1.7 van boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (die dus de nieuwe definitie voorziet) niet van toepassing is op de bepalingen die de regelgeving van de arbeidsverhouding tot voorwerp hebben, de sociale zekerheid en de sociale bijstand.

Aldus blijft alles binnen het sociaal recht zoals voorheen.

Bron: Wet van 26 december 2022 houdende de neutralisatie van artikel 1.7 van boek 1 van het Burgerlijk Wetboek wat betreft het arbeidsrecht en de sociale zekerheid en sociale bijstand, BS 30 december 2022.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.